Sahurda Sağlıklı Beslenme Rehberi: Susuzluğu ve Açlığı Unutturan Lezzetler
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Sahurda tok tutan yiyecekler, lif ve tahıl kaynağı besinler arasından seçilmelidir. Sahurda doyurucu, besleyici ve sağlıklı öğünler tüketmek büyük önem taşır. Ramazan ayı boyunca, gün içinde zinde kalmak ve dayanılmaz bir açlık hissinin önünü almak için sahur öğünlerinin içeriğine dikkat edilmelidir. Ev gereçleri içinde elektrikli mutfak aletleri ve diğer pratik araçlarla harika bir sahur masası hazırlamanız mümkündür. Bu doğrultuda bol sulu, hafif, midede yanmaya yol açmayan, yağsız, bakliyat ve meyve-sebze ağırlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz.

Sahurda Yeterli Beslenmek Neden Önemlidir?

İslam dünyasında oruç, güneşin doğduğu vakitten battığı zamana kadar tutulur. Bu açıdan gün boyunca yoğun açlık hissinin yanı sıra kan şekeri ve tansiyon düşmesinin önüne geçmek için sahurda yeterli beslenmek ciddi öneme sahiptir. Sahurda mineral, vitamin, protein ve amino asit açısından zengin öğünler tüketerek gün boyunca dinç kalmak mümkün hâle gelir. Sahurda tok tutan yiyecekler özenle seçilmeli ve besleyici olacak şekilde hazırlanmalıdır.

Sahurda yeterli ve dengeli beslenmek, oruç tutan kişilerin gün boyunca karşılaşabilecekleri zorlukları en aza indirgemek için büyük önem taşır. Sahur öğününde tüketilen yüksek lifli gıdalar, uzun süre tokluk hissi verirken, protein ve sağlıklı yağlar enerji seviyesini korur. Aynı zamanda yeterli sıvı alımı da gün içindeki susuzluğun önüne geçmeye yardımcı olur. Sahurda alınan vitamin ve mineraller ise bağışıklık sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Böylece oruç tutarken, saatler boyunca vücudun enerjik kalmasına zemin hazırlar. Dinç, sorunsuz ve bedensel enerji korunmuş bir şekilde oruç günlerini geçirmek için sahurda yeterli beslenmek zaruridir.

Sahurda Mutlaka Bulunması Gereken Besinler Nelerdir?

Sahurda tüketilmesi önerilen birtakım doyurucu ve besleyici besinler mevcuttur. Bunlar sahurda tok tutan yiyecekler olarak bilinir. Bu besinlerin tüketilmesi gün boyunca tokluk hissinin korunması ve günlük besin değerlerinin karşılanması için gereklidir. Bu noktada yumurta, vücuda yüksek kaliteli protein sağlar ve uzun süre tokluk hissi verir. Süt ise içerisindeki yüksek protein, kalsiyum ve mineral zenginliği ile tokluğu destekler. Sağlıklı yaşam ilkelerine uygun ve zengin içerikli bir baharat olan tarçın, kan şekerini dengeleyerek uzun süreli tokluk sağlamaya yardımcı olur. Bu açıdan sahurda tok tutan yemekler ve içecekler özel olarak belirlenmelidir.

Yoğurt ise protein ve kalsiyum açısından zengindir ve sahurda tok tutar. Ekşi veya tatlı bir salata ise su oranı yüksek yeşilliklerden yapıldığında susuzluk hissini azaltır. Kuruyemiş olarak badem, lif zengini olup, kan şekerini dengede tutar ve yine uzun süre tok kalmaya katkıda bulunur. Sayılan besinler sahurda hem bedensel enerji verir hem de gün boyu tokluk hissi sağlamaya yardımcı olur. Yoğurt, salata, badem, süt gibi besinler sahurda tok tutan yiyecekler arasındadır.

Protein Kaynağı Yumurta

Sahurda tok tutan yiyeceklerden biri de yumurtadır. Yumurta, yüksek kaliteli protein kaynağı olarak bilinir ve vücut için gerekli olan birçok besin öğesini içerir. Yaklaşık 6 gram protein barındıran yumurta, aynı zamanda hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri, A, D, E ve B grubu vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor gibi mineralleri de sağlar. Aynı zamanda haşlanmış ya da tavada yumurta, amino asitler ve B vitaminleri açısından da zengin bir kaynak sunar. Yumurtanın kendine has lezzeti, çeşitli pişirme yöntemleriyle farklı tatlar elde edilmesine olanak tanır ve hemen her türlü yemeğe eklenir.

Sahurda yumurta tüketmek, uzun süreli tokluk sağlaması, vücuda zindelik vermesi ve günlük protein ihtiyacının önemli bir miktarını tek başına karşılaması avantajlarından ötürü tercih edilir. Bu özellikleriyle yumurta, oruç süresince ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlayan ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı destekleyen ideal bir porsiyon seçimidir. Aynı zamanda yumurta mutfak gereçleri ile basitçe hazırlanan bir besindir.

Gün Boyu Tokluk Hissi için Süt

Sahurda süt ve hurma tüketmek, gün boyu enerji seviyesini korumanın yanı sıra tokluk hissini artırmak için sağlıklı bir seçenektir. Süt, yüksek kaliteli protein, iyot, çinko ve kalsiyum gibi önemli besin maddeleri sağlar. Kemik sağlığını destekleyen sütün sindirimi bazı insanlar için zor olabilir. Bu durumda ve laktoz intoleransı olanlar için alternatif süt ürünleri tercih edilmelidir. Enerji seviyesini uzun bir süre yüksek tutan ve hızla hazmedilen bir protein kaynağı olarak süt son derece ideal bir sahur öğünü seçimidir. Hurma ise hadis kaynaklarında sıklıkla adı geçen bir besindir ve son derece hafif bir tatlıdır.

Kan Şekerini Dengeleyen Tarçın

Tarçın, kan şekerini dengeleyen baharatlar arasında sıkça önerilen bir seçenektir. İçerdiği yararlı bileşikler sayesinde, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve tatlı yeme isteğini azaltır. Reseptörleri onararak insülin direncinin düşmesine katkıda bulunur. Böylece tip 2 diyabet türüne sahip hastalar için bitkisel bir destek olur. Tarçınlı su içmek veya yemeklere toz olarak bir miktar eklemek, gün içinde kan şekerini dengede tutmaya katkıda bulunur. Kokusu ve tadıyla yemeklere lezzet katan tarçın, aynı zamanda sahur öğünlerine de hoş bir aroma ekler.

Aynı zamanda antioksidan işlevi olan tarçının nörodejeneratif hastalıkların gelişimini yavaşlattığı düşünülen çalışmalar mevcuttur. Böylece tarçının hem beden hem de beyin sağlığı için son derece önemli olduğunu söylemek mümkündür. Üstelik tarçın emziren annelerin süt üretimini artırır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Mineral Kaynağı Yoğurt

Kaliteli bir yoğurt, her yaş grubunun ihtiyaç duyduğu potasyum, fosfor ve protein oranını yoğurt önemli bir ölçüde karşılar. Bu sayede günlük enerji üretimine katkıda bulunur ve kemik sağlığını destekler. Aynı zamanda probiyotik ve prebiyotik yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendiren, üstelik sindirimi kolaylaştıran yoğurt, muhteşem bir sahur besini tercihidir. Yoğurt aynı zamanda sahurda susatmayan yiyecekler arasında sayılır.

Yeşilliklerle Hazırlanan Salata

Sahurda yapılacak yemekler arasında çeşitli mevsim salataları da bulunur. Salatalar genellikle yüksek su içeriğine sahip sebzelerden yapılır. Bu avantajıyla salatalar özellikle oruç tutulan uzun saatler boyunca vücudun susuz kalmasının önüne geçer.

Aynı zamanda sağlıklı salatalar hafif ve sindirimi kolay öğünlerdir. Sahurda ağır yemeklerin yenmesi mide sorunları ve susuzluk hissine yol açabilir. Bu açıdan salatalar son derece mantıklı, sağlıklı ve lezzetli bir sahur öğünü seçimidir.

Bedenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayan yeşillikler, lif bakımından da son derece zengindir. Basit bir tarif kategorisinde değerlendirilen çoban, mevsim, Akdeniz salataları bu noktada pratik bir öğün olarak ön plana çıkar. Brokoli, kereviz, patlıcan, patates, mor lahana salataları gibi az içerikli karışımlar da bu noktada tercih edilebilir.

Lif Kaynağı Badem

Sahurda tok tutan yiyeceklerden biri de hiç kuşkusuz bademdir. Badem, lif bakımından tatmin edici bir besindir ve sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olarak kabul edilir. 100 gram çiğ bademde yaklaşık 13,3 gram lif bulunur. Lif, sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına yardımcı olur, uzun süreli tokluk hissi sağlar ve kan şekerini dengeler.

Ayrıca bademde bulunan sağlıklı yağlar, E vitamini, magnezyum ve potasyum gibi mineraller, genel sağlık ve özellikle kalp sağlığı için faydalıdır. Bu açıdan badem tüketimi, dengeli bir beslenme düzeninin yanı sıra gün boyu enerji seviyesini korumak ve sağlıklı kilo yönetimine katkıda bulunmak için önerilir. Vücudu oksidatif hasara karşı destekleyen badem, kötü kolesterol (LDL) seviyelerinin düşmesine yardımcı olarak kalp-damar sağlığını korur.

Badem aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum deposudur. Barındırdığı zengin besin değerleriyle sofrada yer bulan badem, pek çok farklı beslenme türünde tercih edilen bir kuruyemiştir. Lif, mineral ve vitamin açısından son derece zengin içeriğe sahip olan badem Ramazan ayı boyunca yemek masalarını süsler.

scrolltotop svg